venres, 14 de novembro de 2014

Cultura de tapas? Un petisco de callos por Manuel Gago

Cultura de tapas
Por Manuel Gago

Gústame esta cidade os xoves do inverno; parece que se inventa unha festa, coma os universitarios ocorrentes fan os martes cando saen de cañas. Os xoves os bares están máis cheos a media mañá e numerosas pizarras saen á rúa anunciando que é un día especial. Por aquí e acolá aparece esa frase digna da máxima admiración: HAI CALLOS. A armada de funcionarios e xubilados convírtense en insaciables críticos gastronómicos e discuten en que bar está a perola máis substanciosa e por que.

Non direi desta vez onde están os meus mellores callos compostelanos, pero podo asegurar que só os catei unha vez. Saían agachados da cociña e dábanse a ese incómodo concepto que son os “mellores clientes”. Só fun “mellor cliente” nunha ocasión pero podo certificar que estaban absolutamente de vicio e como a mi me gustan: melosos, cun punto picante medio, cos garavanzos ben cocidos, case manteca na boca.

Un dos aspectos que máis me gustan do servizo tradicional das tapas en Compostela é a súa capacidade para marcar os días a base de sabores. Cunha regularidade celebrada, moitos locais da cidade van servindo tapas de acordo co día; por suposto aquelas tapas servidas máis preto da fin de semana son máis sabrosas que as outras. Gustábame tamén os parroquianos que sabían comparar os mellores potaxes, os mellores arroces, por suposto os callos ou a tortilla, e facían a súa escolla selectiva de bar a partir da destreza da cociñeira en cada unha das tapas concretas.

Para min unha cidade non é o mesmo se os bares non ofrecen un pouquiño de arte culinaria coa caña ou o café. Aquelas cidades nas que non existe este costume de tapear, o camiño polos bares paréceme triste e excesivamente etílico. Incluso en Euskadi, que soubo vender o tema das tapas como ninguén, pagar tres euros por pincho paréceme un pouco excesivo, porque con iso non sempre ofrecen moito mellor produto do que se pode ver en Galicia simplemente coa consumición. As cidades sen tapa son como eses veciños que non saúdan cando entras no ascensor con eles. Non te caen nin ben nin mal.

A tapa é a esencia da cultura gastronómica, porque convirte cada bar nun pequeno refuxio culinario que ten que dominar a técnica da satisfación do cliente en dous ou tres petiscos, mesmo animándoo a pedir outra consumición na espera de algo máis. Unha cidade ten cultura gastronómica cando case calquera local está en condicións de sorprenderte con estas pequenas artesanías culinarias.

Disque a tapa é un asunto mediterráneo: xa se sabe, andar de local en local, cear informalmente, aproveitar a luz e o sol. Non o teño eu tan claro. Como tantos pratos saborosos, a tapa naceu máis ben dos pobres e da cociña barata e substanciosa. Alimentación low cost. Hoxe os tempos cambiaron e a tapa vai con eles; sigue tendo ese aspecto informal, rápido, que non vai molestar a conversa pero sen a que a conversa non pode fluír do mesmo xeito. A tapa é unha celebración do descanso e da amizade; por iso non está nada mal que, no mes no que decaen os turistas, os composteláns nos entreguemos con devoción a esta tradición.


Ningún comentario:

Publicar un comentario